Risteilyt Jäämerellä

Suurimmalle osalle suomalaisista risteily tarkoittaa pikavisiittiä Tallinnaan tai Tukholmaan – astetta eksoottisimmissa merkeissä ehkä pidempää laivamatkailua Välimerellä, kenties jopa Karibialla saakka. Harva tietää, että risteilemään pääsee myös huomattavasti pohjoisemmissa merimaisemissa, jopa kiehtovalla Jäämerellä.

Pohjoinen jäämeri on Pohjoisnapaa ympäröivällä arktisella alueella oleva suuri merialue, jonka Norjanmeri yhdistää Atlanttiin. Vuoden ympäri suurimmaksi osaksi jäässä oleva meri on pinta-alaltaan noin 14 miljoonaa neliökilometriä ja toimii kotiseutuna muun muassa jääkarhuille, hylkeille sekä erilaisille kalalajeille. Pohjoisen jäämeren alueella asustelee myös napakettuja eli naaleja. Jäämerellä risteillessä voi siis törmätä henkeäsalpaavien maisemien lisäksi myös uusiin jännittäviin eläintuttavuuksiin.

Vaihtoehtoja Jäämeren risteilymatkalle on yllättävänkin paljon, vaikka kyseessä onkin jopa suomalaiseen makuun melkoisen eksoottinen lomailuvaihtoehto. Risteilyillä pääsee sekä nauttimaan laivan mukavuuksista ja täyshoidosta niin ruokineen kuin juomineenkin että Jäämeren upeista kohteista. Vierailemaan pääsee kätevästi erilaisissa unohtumattomissa paikoissa yhdellä ja samalla reissulla, kodikkaassa hytissä rentoutumista unohtamatta.

Miten risteilylle?

Risteilyjä Jäämerelle järjestävät useat eri tahot ja matkaan voi lähteä niin pohjoiselle Jäämerelle kuin Etelämannerta ympäröivälle eteläiselle Jäämerellekin. Matkojen kokonaispituudet vaihtelevat riippuen siitä, kuinka monessa eri kohteessa risteilyn aikana vieraillaan ja minkä verran niissä kussakin vietetään aikaa, mutta tyypillinen kesto Pohjoisen jäämeren risteilylle on noin 10–14 päivää. Kahdessa viikossa ehtii nähdä todella paljon upeita maisemia sekä tutustua eksoottisen arktisiin kohteisiin pohjoisilla vesillä.

Lyhyemmät risteilyt voivat kestää alle viikonkin ja oikein pitkät rupeamat puolestaan liki kuukauden päivät. Nähtävää Jäämeren risteilyllä totisesti riittää eikä seikkailumatka merten halki varmasti jätä ketään kylmäksi – paitsi ehkä kirjaimellisesti, jos vaatetus ei ole kohdillaan vilpoisilla leveysasteilla liikuskellessa.

Pohjoisen Jäämeren risteilykohteita

Jäämeren risteilyn varaamisesta kiinnostunut huomaa vaihtoehtoja selaillessaan nopeasti, että mahdollisuudet ovat liki rajattomat. Risteily voi keskittyä yhteen kohteeseen – vaikkapa valtavan suuren Grönlannin luoteisrannikon tai Norjan Huippuvuorten rannikon tarjontaan – tai se voi pitää sisällään useiden eri maiden kohteita. Mitä erilaisia kohdevaihtoehtoja Jäämeren risteilylle sitten on olemassa?

Huippuvuoret

Pohjoisen jäämeren hyytävässä syleilyssä sijaitseva Huippuvuoret on Norjalle kuuluva saaristo, jonka kolmella saarella – Länsimaalla, Karhusaarella ja Hopenilla – on asutusta. Saariston toiseksi suurin saari, Koillismaa, on kokonaan asumaton ja lähes kokonaan jäätikön peitossa. Jäättömien osien tundralla elelee peuroja ja rannikoilla mursuja. Huippuvuorten risteilyllä voi päästä näkemään myös mahtavia jääkarhuja ja lukuisia eri lintulajeja sekä tietysti henkeäsalpaavia maisemia.

Huippuvuorten rannikkoseutu pursuilee kiehtovaa historiaa. Hollantilainen löytöretkeilijä Willem Barents löysi saaret vuonna 1956 ja risteily alueella mahdollistaa tämän seikkailijan jalanjälkien seuraamisen ainutlaatuisella tavalla. Tutkimusmatkailijoiden suosikkikohde on kautta aikojen ollut upea North West Corner, joka koostuu toinen toistaan kauniimmista saarista, rannoista ja vuonoista. Saariston pohjoisemmissa kolkissa risteillessä pääsee puolestaan ihailemaan monipuolisia maisemia tulivuoren jäännöksineen ja kuumine lähteineen. Huippuvuorilla upeaa ja eksoottista nähtävää riittää ja risteily on mainio tapa tutustua saariston maisemiin, luontoon ja ainutlaatuiseen kulttuuriin sekä historiaan.

Islanti

Tuliperäinen Islanti on Pohjoismaihin kuuluvista valtioista pienin ja sen pääkaupunki Reykjavík maailman pohjoisin itsenäisen valtion pääkaupunki. Pohjois-Islannin rantoja pyyhkivät Jäämeren vilpoisat vedet, kun taas etelässä saarivaltio rajoittuu Atlantin valtamereen. Islannin pohjoisrannikolla risteilevä pääsee nauttimaan ainutlaatuisista maisemista ja upeasta luonnosta.

Tulivuorten ja kuumien lähteiden maana tunnettu Islanti tarjoaa mahtavia kokemuksia Jäämerellä risteilevälle ja juuri kuumaan lähteeseen pulahtaminen onkin varmasti jokaisen Islannin rannikoilla risteilevän turistin toivelistalla. Jäämeren risteilyjä järjestävät tahot ovat tästä luonnollisesti hyvin tietoisia ja mahdollisuus lähteillä vierailuun sisältyykin varmasti jokaiseen Jäämeren risteilyyn, jossa vieraillaan Islannissa.

Grönlanti

Tanskalle kuuluva Grönlanti on maailman suurin saari, joka Islannin tavoin rajoittuu etelässä Atlanttiin ja pohjoisessa Jäämereen. Yli 2,1 miljoonaa neliökilometriä pinta-alaltaan kattava ja yli 80-prosenttisesti jäätikön peittämä jättiläissaari tarjoaa risteilymatkustajalle paljon nähtävää ja upeita elämyksiä. Loputtomien jäätiköiden vastapainoksi Grönlannista löytyy upeita vuonomaisemia, vehreitä vuoria sekä inuiittien kiehtovaa kulttuuria.

Grönlannin länsirannikolla risteillessä pääsee tutustumaan saaren suurimpiin kaupunkeihin. Vuonna 1728 perustettu pääkaupunki ja samalla Grönlannin vanhin kaupunki Nuuk, toiseksi suurin kalastuksesta ja käsitöistään tunnettu kaupunki Sisimiut sekä läheisen jäävuonon ansiosta Grönlannin suosituimmaksi turistikohteeksi noussut Ilulissat sijaitsevat kaikki saaren länsirannikolla. Ilulissatin upea jäävuono on Unescon maailmanperintökohde ja ehdottomasti näkemisen arvoinen kohde Jäämeren risteilyllä. Suuntasipa laiva Grönlannin rannikolla sitten mihin tahansa, luvassa on varmasti unohtumattomia maisemia ja aidon arktisen elämänmenon ihmettelyä.

Novaja Zemlja ja Frans Josefin maa

Venäjälle kuuluvat Novaja Zemlja ja Frans Josefin maa ovat Pohjoisen jäämeren erikoisimpiin turistikohteisiin lukeutuvia paikkoja, joita pääsee ihastelemaan vain ani harvalla risteilyllä. Pinta-alaltaan kookkailla mutta asukasluvultaan minimaalisilla saarilla ei juuri turisteja näe, mutta kokemus on varmasti vertaansa vailla kaikkien eksoottisiin maisemiin saapuneiden mielestä. Saarilta löytyy yli 14 tuhannen neliökilometrin kokoinen kansallispuisto Russian Arctic National Park, joka on tärkeä merinisäkkäiden suojelualue niin Venäjän kuin muunkin maailman mittapuulla. Saaria ja niiden kansallispuistoa asuttavat muun muassa jääkarhut sekä mursut.