Grönlanti

Pohjois-Atlantin ja Pohjoisen jäämeren välissä sijaitseva Grönlanti on pääosin jäätikön peittämä, maailman suurin saari. Tanskalle kuuluvan itsehallintoalueen virallinen kieli on grönlanti, jolla saarta kutsutaan nimellä Kalaallit Nunaat. Tanskaksi Grönlanti on Grønland eli ’vihreä maa’, josta myös suomenkielinen nimi juontaa juurensa.

Vihreää arktisella saarella ei juuri näe, joten Grönlannin nimi on vähintäänkin harhaanjohtava. Tälle on kuitenkin selityksensä: islantilaisen taruston mukaan saaren on nimennyt viikinki Erik Punainen, joka kotimaastaan paettuaan asettui asumaan seikkailuillaan löytämälleen saarelle vuonna 985. Hän nimesi saaren houkuttelevasti, jotta väkeä muuttaisi paikalle enemmänkin. Tämän voi sanoa onnistuneen, sillä saari on ollut asutettu Erik Punaisen ajoista asti.

Grönlannin asukkaat

Ensimmäisen kerran alueella on ollut asutusta jo tuhansia vuosia sitten, mutta nykytiedon valossa nämä, todennäköisesti intiaanisukuisista heimoista koostuneet asukkaat, katosivat paikalta 300–400-luvuilla. Viikinkien saapuessa saarelle Erik Punaisen johdolla vuoden 1000 korvilla, sen ilmasto oli keskiajan lämpökauden ansiosta tavallista lauhkeampi. Samoihin aikoihin viikinkien kanssa Grönlantiin saapuivat myös nykyisten inuiittien esi-isät.

Skandinaavit kaikkosivat Grönlannista 1400-luvulla ilmaston kylmetessä. Saari oli kolmisensataa vuotta vain inuiittien kansoittama, kunnes norjalainen lähetyssaarnaaja saapui paikalle 1700-luvulla ja perusti saaren pääkaupungin Nuukin. Tätä nykyä valtaosa Grönlannin asukkaista on inuiitteja ja noin 10 prosenttia tanskalaisia. Kaiken kaikkiaan saarella asuu likimain 56 000 ihmistä.

Matkalle Grönlantiin?

Arktinen Grönlanti on todella eksoottinen matkakohde kenelle tahansa, jopa pohjoisiin olosuhteisiin tottuneelle suomalaiselle. Vaikka hankalan puoleiset yhteydet ja jään peittämät maisemat saattavat äkkiseltään kuulostaa turhan vaivalloisilta puitteilta lomamatkalle, on Grönlanti epäilemättä pienen vaivan arvoinen elämys. Saarella on rutkasti upeita nähtävyyksiä sekä eläinlajeja, joita ei kovin monessa kohteessa pääse näkemään. Mikä parasta, Grönlannin antimista pääsee nauttimaan seikkailumielellä ilman tunnelmaa latistavia turistimassoja ympärillään.

Grönlannin suurin kaupunki ja samalla myös pääkaupunki on saaren länsirannikolla sijaitseva noin 17 000 asukkaan Nuuk. Piskuinen kaupunki koostuu värikkäistä taloista ja maisemaa ryydittävät meri sekä lumiset kukkulat. Nuukiin on sen pienen koon ansiosta helppo tutustua kävellen, mutta kaupungin sisällä kulkee myös busseja. Muihin Grönlannin asutuskeskuksiin ei ole Nuukista tie- tai rautatieyhteyksiä, vaan liikkuminen paikkojen välillä tapahtuu lentoteitse, helikopterilla tai lentokoneella.

Arktisen luonnon ihmeitä

Grönlannin suosituin turistikohde on niin ikään saaren länsirannikolla sijaitseva Ilulissat, jonka henkeäsalpaavan kaunis jäävuono on Unescon maailmanperintökohde. Upea luonnonmuodostelma on maailman suurin etelänavan ulkopuolinen jäätikkö, joka hurmaa vaikuttavalla jään, kiven ja meren elementtien yhdistelmällään. Lähistöllä on myös historiaa huokuva Sermermiutin laakso, jossa alkuperäiskansat ovat asuneet tuhansia vuosia sitten. Lisäksi Ilulissatin kylästä pääsee veneretkelle valtavien jäävuorten keskelle, mikä on taatusti mieleen jäävä kokemus. Vain muutaman tuhannen asukkaan Ilulissat on Grönlannin kolmanneksi suurin taajama.

Vilpoisen Grönlannin ilmasto vaihtelee suuresti pohjoisen ja etelän välillä, mutta parhaimmillaankin vuoden keskilämpötila on vain 0,5 celsiusastetta nollan yläpuolella. Kesällä lämpötilat ovat turistiystävällisemmät ja parhaimmillaan kesäkuukausina liikuskellaan + 10 asteen tuntumassa. Talvella taas mittarin elohopea valahtaa vaivatta jopa 30 pakkasasteeseen. Kylmien kelien vastapainoksi Grönlannin eteläosissa pääsee lämmittelemään kuumissa lähteissä. 38-asteiset altaat tarjoavat mieleenpainuvan kylpykokemuksen jäävuorten ympäröimänä. Erityisesti Uunartoqin saari on tunnettu kuumista lähteistään.

Syrjäisyydestään huolimatta Grönlanti tarjoaa monenlaista aktiviteettia upeiden maisemien lisäksi. Saaren ainutlaatuisen luontoon ja eläimistöön voi tutustua vaikkapa kajakin kyydissä. Grönlannissa asuu liki 20 erilaista valaslajia, joten merenpinnan yläpuolelle nousevat evät eivät ole mikään harvinainen näky. Maalla liikuskellessa puolestaan voi bongata muun muassa kettuja, poroja ja myskihärkiä. Monelle jääkarhujen näkeminen on loman ehdoton kohokohta, mutta näitä eksoottisia otuksia nähdäkseen kannattaa suunnata turisteja varten järjestetylle retkelle, sillä asutuksen liepeillä jääkarhut eivät viihdy. Veneellä tai laivalla rannikolla matkustava saattaa nähdä myös hylkeitä.

Kiehtovan eläimistön ja kuvankauniiden maisemien ihastelun lisäksi Grönlannissa kannattaa nauttia ainutlaatuisista laskettelumahdollisuuksista. Jättimäiset hiihtokeskukset ja turistimassat loistavat poissaolollaan, sillä Grönlannissa laskemaan pääsee upeille vuorille helikopterin kyydittämänä.

Inuiittien historiaa ja kulttuuria

Grönlannissa paikallisen alkuperäisväestön eli inuiittien elämänmenoa ja kulttuuria pääsee seuraamaan läheltä. Kulttuuriin liittyviä perinteitä on mahdollista kokea liki jokaisessa saaren pienimmistäkin kylistä ja suuremmissa asutuskeskuksissa on usein tarjolla paikallisten oppaiden vetämiä kierroksia, joilla inuiittien historiasta ja tavoista pääsee kuulemaan todella monipuolisesti. Osaan kierroksista kuuluu vierailu paikallisen asukkaan kodissa sekä grönlantilaisten erikoisherkkujen maistelu.

Historian siipien havinasta kiinnostuneelle loistava kohde on Nuukin kansallismuseo, jossa pääsee näkemään upeita esineitä niin viikinkikulttuurin kuin inuiittikulttuurinkin historian varrelta.

Tutustu Grönlantiin risteillen

Grönlannin sisäiset kulkuyhteydet eivät ole parhaat mahdolliset ja saarella on vain yksi suuremmille lentokoneille soveltuva lentokenttä. Siksi moni turisti suuntaakin ihailemaan Grönlannin ihmeitä risteilyllä, jolla pääsee paitsi vierailemaan saaren suosituimmissa kylissä ja kaupungeissa, myös näkemään yllin kyllin lumoavaa rannikkoimaisemaa jäävuorineen ja jäätiköineen.

Grönlantiin järjestävät erilaisia risteilyjä useat eri tahot, joten eri vaihtoehtoja vertaillessa kannattaakin miettiä, millaisia kokemuksia reissultaan toivoo. Risteily on myös parhaita tapoja päästä näkemään jääkarhujen asuttamia maisemia, sillä taajamissa liikuskellessa petoja ei sentään tule vastaan – ja hyvä niin.