Matka Antarktikselle

Antarktis eli Etelämanner on kiehtova ja eksoottinen matkakohde, jossa harva on käynyt. Antarktis on asumaton manner, joka ei kuulu virallisesti millekään maailman valtiolle. Kaivostoiminta ja sotilaallinen toiminta alueella on kielletty, ja kaupallista kalastusta rajoittavat kansainväliset säädökset. Useilla valtioilla on Antarktiksella tieteellisiä tutkimusasemia, mutta vakituista asutusta ei ole.

Antarktis vetää matkailijoita puoleensa koskemattoman luonnon, ainutlaatuisen talvisen maiseman ja kiehtovan ekoyhteisön takia. Vuosittain Antarktiksella vierailee noin 35 000 – 40 000 matkailijaa. Antarktiksen herkän luonnon suojelemiseksi matkailijamäärä pyritään pitämään kurissa pitämällä risteilyhinnat korkeina, sillä Antarktiksella on mahdollista vierailla vain ohjelmallisella risteilyllä. Risteilyt Antarktikselle lähtevät yleensä Argentiinan Ushuaiasta, ja niitä järjestetään ainoastaan Antarktiksen kesän aikana.

Kuinka matkustaa Antarktikselle?

Antarktikselle ei lennetä lainkaan matkustajalentoja, vaan sinne on matkustettava risteilylaivalla. Risteilylaivat lähtevät pääsääntöisesti Tulimaan laidalla sijaitsevasta Ushuaian kaupungista Argentiinassa. Joitakin lähtöjä on myös Chilen Punto Arenasista. Suomesta Antarktikselle matka alkaa lentämällä Argentiinan pääkaupunki Buenos Airesiin. Pitkään lentomatkaan sisältyy yleensä vähintään yksi koneenvaihto. Buenos Airesista on mahdollista jatkaa Argentiinan sisäisellä lennolla Ushuaiaan. Pitkän lentomatkan ja aikaerorasituksen takia voi olla suositeltavaa viettää aikataulun salliessa ainakin pari päivää Buenos Airesissa ennen matkan jatkamista Ushuaiaan. Ushuaia on maailman eteläisin kaupunki, johon voi halutessaan tutustua ennen Antarktiksen vierailua tai sen jälkeen. Ushuiasta voi tehdä päiväretken Tierra del Fuegon kansallispuistoon nauttimaan eteläisten Andien maisemien upeasta luonnosta.

Antarktikselle lentäen

Antarktikselle ei järjestetä normaaleja matkustajalentoja, mutta sinne järjestetään enintään 12 hengen ryhmämatkoja eksklusiivisella tilauslennolla paikallisoppaiden kera. Tilauslennot lähtevät Etelä-Afrikasta, Australiasta tai Uudesta-Seelannista, ja ohjelma räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaan. Matkalla on mahdollista nähdä Antarktis yläilmoista käsin ja vierailla halutuissa kohteissa. Kyseessä on eksklusiivinen ja räätälöity matkailupalvelu, jonka kustannukset ovat varsin korkeat.

Milloin matkustaa Antarktikselle?

Matkoja Antarktikselle tehdään lokakuun lopulta huhtikuun alkuun saakka, jolloin Antarktiksella on kesä. Kesästä huolimatta lämpötilat ovat varsin viileät, ja sää saattaa vaihdella arvaamattomasti aurinkoisesta myrskyiseksi. Kesäaikana aurinko ei laske ollenkaan Antarktiksella, mutta maissa ei pääse vierailemaan yöaikana. Valaita on suurin todennäköisyys nähdä tammi- ja helmikuun aikana Antarktista ympäröivillä vesialueilla.

Mistä varata matka Antarktikselle?

Antarktiksen matkaa varten voi hankkia valmismatkapaketin matkatoimistosta, tai hoitaa varaukset itse suoraan palveluntarjoajien kanssa. Matkanjärjestäjät tarjoavat tyypillisten turistimatkojen lisäksi myös esimerkiksi luontokuvaukseen keskittyviä matkoja. Itse varaamalla voi säästää rahaa, mutta valmismatkan hankkimalla voi säästää huomattavasti aikaa ja vaivaa. Valmismatkan hankkineilla on lisäksi mahdollisten ongelmatilanteiden sattuessa taustalla matkanjärjestäjän tuki. Antarktiksen vierailua varten on joka tapauksessa hankittava kaikki palvelut risteilynjärjestäjän kautta, sillä Antarktikselle ei ole mahdollista tehdä omatoimimatkoja.

Risteilymatka Antarktikselle

Eri varustamoiden Antarktikselle matkoja tekeviä risteilylaivoja on kymmenkunta. Laivoja ja risteilypaketteja on eritasoisia ja – hintaisia erilaisten matkailijoiden tarpeisiin. Ylellisimmät laivat ovat täyden palvelun loistoristeilijöitä, jotka vastaavat vaativienkin matkailijoiden tarpeisiin. Lisäksi on tarjolla yksinkertaisempia ja edullisempia laivamatkoja, jotka toteutetaan modernien risteilylaivojen sijaan esimerkiksi risteilykäyttöön muunnetuilla entisillä tutkimusaluksilla. Laivoilla ovat miehistön lisäksi mukana oppaat ja asiantuntijaluennoitsijat.

Antarktis on rauhoitettua aluetta, joten maissa ei ole mahdollista yöpyä. Majoitus koko ajan tapahtuu risteilylaivassa, jossa on saatavilla täysihoito. Useimmilta laivoilta on myös mahdollista vuokrata lämpimät ulkoiluvarusteet matkaa varten, mutta tilanne kannattaa tarkistaa etukäteen matkanjärjestäjän kanssa.

Matkareitti Antarktiksella

Tyypillisesti Antarktiksen risteilymatkat kestävät noin 10-14 päivää. Risteily alkaa Ushuaiasta ja matkanteko Antarktikselle kestää noin kaksi ja puoli päivää. Reitti kulkee pahamaineisen Kap Hornin ohitse Drakensalmen kautta. Drakensalmi yhdistää Tyynen valtameren ja Atlantin. Merenkäynti voi olla kovaa ja säät vaihtelevat myös kesäaikana. Talviaikana matkoja Antarktikselle ei järjestetä. Merimatkan aikana on mahdollista havaita erilaisia lintulajeja kuten albatrosseja.

Pysähdykset Antarktiksella

Antarktiksen herkkää luontoa pyritään suojelemaan rajoittamalla matkailijoiden liikkumista maissa. Kaikki matkailijat perehdytetään turvallisuuteen ja luonnossa liikkumiseen ennen maihinnousua, ja oppaat ovat aina ryhmän mukana. Antarktiksen ekoyhteisön suojelemiseksi matkailijoiden jalkineet desinfioidaan ja reput imuroidaan ennen jokaista maihinnousua. Tarkoituksena on välttää vierasperäisten kasvinsiemenien, bakteerien ja hyönteisten kulkeutuminen Antarktikselle.

Risteilyaluksista pääsee poistumaan pienissä ryhmissä oppaan johdolla ennalta sovittuina aikoina. Eri risteilyalukset aikatauluttavat vierailut niin, että eri alusten vierailujen välillä on vähintään tunti. Maissa saa yleensä viettää vain korkeintaan tunnin kerrallaan. Siirtymien välillä maisemia pääsee ihailemaan laivan kannelta käsin. Maihinnousuja on tavallisesti ainakin kaksi tai kolme päivittäin. Toisinaan maihinnousuja voidaan joutua perumaan tai siirtämään ankarista sääolosuhteista johtuen.

Nähtävyydet Antarktiksen risteilyllä

Asumattomalla Antarktiksella ei ole rakennettuja nähtävyyksiä, vaan alueen huikea luonto eläimineen ja lintuineen on nähtävyys itsessään. Risteilyalueiden pysähdyspaikat on valittu tarjoamaan matkailijoille mahdollisimman kattava kokonaiskuva Antarktiksen luonnosta ja eläimistöstä. Antarktiksella elää ankariin olosuhteisiin nähden yllättävän suuri määrä erilaisia pingviini- ja hyljelajeja, valaita sekä lukuisia lintuja. Maissa vieraillessa Antarktiksen eläimiä ei kuitenkaan saa mennä määriteltyä turvavälimatkaa lähemmäksi. Uteliaat pingviinit eivät kuitenkaan näistä säännöistä piittaa, vaan saattavat tulla tervehtimään matkalaisia.