Pohjois-Norjan rannikko

Pohjois-Norja on Norjan suurin ja harvaan asutuin alue. Pohjois-Norjan alue ulottuu Helgelandin alueelta aina Manner-Euroopan pohjoisimpaan pisteeseen Nordkappiin saakka. Näyttävimmät maisemat sijoittuvat Pohjois-Norjan maalaukselliselle rannikolle, jonka varrella on runsaasti kiehtovia vierailukohteita.

Matkailijat ympäri maailmaa saapuvat Pohjois-Norjan rannikolle nauttimaan ainutlaatuisista luontoelämyksistä ja tutustumaan alueen kulttuuriin. Luonto on Pohjois-Norjan matkailun suurin vetonaula. Näyttävät vuonot, jylhät vuoret, pittoreskit kalastajakylät ja kuohuva meri ovat alueen vallitsevia elementtejä. Arktisille alueille ominaiset ilmiöt kuten yöttömät kesäyöt ja talviset revontulet luovat alueelle taianomaisen tunnelman.

Luontomatkailijan unelma

Pohjois-Norjan huikeat luonnonmaisemat ovat koskettava elämys kokeneellekin luontomatkailijalle. Myös luonto- ja maisemavalokuvauksen harrastajille Pohjois-Norjan rannikko on täynnä inspiroivia kuvauspaikkoja. Lisäksi monipuolisia patikointi- ja vaellusreittejä on tarjolla eritasoisille vaeltajille. Yksin vaeltamaan lähtemistä ei suositella, sillä pohjoisesta sijainnista johtuen alueen säätila saattaa muuttua nopeasti aurinkoisesta myrskyiseksi, ja reitillä voi olla hankala pysyä.

Aloittelevien vaeltajien tai satunnaisesta patikoinnista nauttivien suositellaan liittyvän asiantuntevan oppaan vetämille vaellusretkille. Luonnossa liikkumisen suhteen Norjassa on käytössä samantapaiset jokamiehenoikeudet kuin Suomessa. Jokamiehenoikeudet sallivat laajoilla luontoalueilla liikkumisen, teltassa yöpymisen, marjastamisen ja pienimuotoisen kalastamisen ilman erillistä lupaa.

Mitä nähdä Pohjois-Norjan rannikolla?

Pohjois-Norjan rannikko tarjoaa monipuolisia nähtävyyksiä. Tromssan kaupunki, Lofoottien saariryhmä, Nordkappin niemi, Altan kalliopiirrokset ja Lyngenin Alpit ovat tunnettuja vierailukohteita. Manner-Euroopan pohjoisin kolkka Nordkapp sijaitsee tyrskyävän Jäämeren rannalla. Nordkapp on tunnettu jylhästä 307 metriä korkeasta pystysuorasta kallionkielekkeestä, joka on merkitty maapallomonumentilla. Huikean luonnon ympäröimässä Nordkappissa voi todella tuntea olevansa Euroopan reunalla. Alta on tunnettu vuosituhansia vanhoista kalliopiirroksista, jotka on luokiteltu Unescon maailmanperintökohteeksi. Lyngenin Alpit sijaitsevat Lyngenin niemimaalla, ja alue on talviaikaan vapaalaskijoiden suosiossa rinteidensä takia. Muina vuodenaikoina Lyngen tarjoaa upeat patikointimaastot, ja siellä voi osallistua mieleenpainuvalle jäätikkösafarille.

Lofoottien satumainen saariryhmä

Lofoottien saariryhmä on saanut tunnustusta Pohjois-Norjan näyttävimpänä luontonähtävyytenä. Majesteettista rannikkoa koristavat perinteiset pienet punaiset tuvat, ja niitä ympäröivät jylhät vuoristomaisemat ovat kuin satukirjasta. Lofoottien alue on täynnä henkeäsalpaavia maisemia sekä ihastuttavia luontoretkikohteita ja vaellusreittejä. Lofoottien merellisissä maisemissa voi myös käydä valassafarilla, melomassa, surffaamassa tai sukeltamassa. Paikallisissa kalastuskeskuksissa voi tutustua perinteiseen kalastuselinkeinoon ja osallistua halutessaan opastetulle kalastusretkelle.

Tromssa – Pohjolan Pariisi

Satumaisten vuorten ympäröimä Tromssa on Pohjois-Norjan suurin kaupunki 70 000 asukkaan voimin. Tromssa on dynaaminen yliopistokaupunki, jossa on eläväinen kaupunkikulttuuri tapahtumineen, ravintoloineen ja kahviloineen. Kulttuurin ystäville kaupungista löytyvät Pohjoisten alueiden museo Polarmuseet, Tromssan historiasta kertova Tromsø Museum ja Pohjois-Norjan taidemuseo Nordnorsk Kunstmuseum. Häikäisevän moderni Jäämerenkatedraali eli Tromsdalenin kirkko on kaupungin tärkein nähtävyys. Talvisin Tromssassa on kattavat mahdollisuudet harrastaa vauhdikkaita talvilajeja kuten laskettelua, lumikenkäilyä ja koiravaljakkoajelua. Ennen joulua kaupungissa on lämminhenkinen tunnelma, kun kadut koristellaan tunnelmallisin jouluvaloin ja kylän keskustassa pidetään perinteikkäät joulumarkkinat.

Risteilyt Pohjois-Norjan rannikolla

Risteily on upea tapa päästä nauttimaan Pohjois-Norjan rannikon kauneudesta mereltä käsin. Risteily on oiva vaihtoehto saada yleiskäsitys Pohjois-Norjan rannikosta etenkin matkailijoille, jotka eivät ole kiinnostuneet patikoinnista tai autolla liikkumisesta. Hurtigruten on norjalainen risteilynjärjestäjä, jonka laivat seilaavat maisemallista reittiä Norjan kaunista rannikkoa pitkin. Risteilyreitti kattaa pysähdykset 25 eri satamassa, ja laivoja seilaa etelästä pohjoiseen ja toisin päin miltei vuoden jokaisena päivänä. Risteilyn kesto ja reitti on mahdollista varata omien kiinnostuksenkohteiden mukaan. Ennakkovaraus risteilylle on suositeltava, sillä ne ovat suosittuja etenkin matkailijoiden keskuudessa.

Lennot Pohjois-Norjan rannikolle

Kansainvälisten lentojen puolesta aktiivisin lentokenttä lähellä Pohjois-Norjan rannikkoa on Tromssan lentokenttä. Arctic Airlinkillä on suora lentoyhteys Oulusta Tromssaan, ja kesäkuukausina Finnair lentää suoria lentoja Helsingistä Tromssaan. Vaihtolennon kautta Tromssaan pääsee Helsingistä Norwegianin ja SAS:n lennoilla, ja lento kestää vähintään neljä tuntia välilaskun pituudesta riippuen.

Tromssan lentokenttä sijaitsee kolmen kilometrin päässä Tromssan keskustasta. Lentokentältä keskustaan pääsee bussilla, taksilla tai vuokra-autolla. Matka lentokenttäbussi Airport Expressin kyydissä kestää noin 15 minuuttia, ja lisäksi julkisen liikenteen bussit numero 40 ja 42 liikennöivät lentokentän ja keskustan välillä.

Pohjois-Norjan rannikolle autolla

Suomesta Pohjois-Norjaan voi ajaa Lapista rajan yli, tai menemällä ensin lautalla Ruotsiin. Myös Norjaan lentäminen ja auton vuokraus paikan päältä on käytännöllinen vaihtoehto. Pohjois-Norjan rannikkoa on mahdollista kiertää kätevästi autolla liikkuen. Oman auton sallima vapaus antaa matkalle seikkailun tuntua, vapautta ja joustavuutta matkasuunnitelmien suhteen. Matkareittiä suunnitellessa kannattaa huomioida, ettei kiemurtelevilla vuoristoteillä ole mahdollista ajaa kovin nopeasti. Aikataulu kannattaa suunnitella sopivan löyhäksi, sillä toinen toistaan upeampia henkeäsalpaavia maisemia on mukava pysähtyä ihailemaan kiireettömästi.

Majoitus Pohjois-Norjan rannikolla

Majoitusvaihtoehtoja on tarjolla runsaasti Pohjois-Norjassa. Majoitusvaihtoehtoina on eritasoisia hotelleja, majataloja, hostelleja, loma-asuntoja, mökkejä ja leirintäalueita. Majoitushinnat ovat melko korkeita heijastaen Norjan hintatasoa. Kesä- ja talvisesongin aikaan hinnat nousevat kasvavan kysynnän mukana. Edullisempia hintoja voi löytää varaamalla majoituksen hyvissä ajoin tai matkustamalla huippusesongin ulkopuolella. Leirintäalueiden lisäksi telttailu on sallittua jokamiehenoikeuksien nojalla sellaisilla luontoalueilla, jotka eivät ole yksityisomistuksessa. Turvallisuuden ja mukavuuden kannalta on suositeltavaa telttailla virallisilla leirintäalueilla.